vCenter Update Manager 6 Kurulum Bölüm 3
vCenter Update Manager 6 Kurulum Bölüm 2 yazımızda Update Manager yardımı ile ESXi versiyon upgrade işleminin nasıl yapılacağını anlatmıştım.
Şimdiki yazımızda ise Vmware’in çıkarmış olduğu Critical ve Non-Critical update’lerin ESXi sunucularına deploy edilmesini anlatmaya çalışacağım. Bu işlem için Home tabında iken Update Manager sekmesini açıyoruz.
Update Manager kurulumunda herhangi bir ayar yapılmaz ise default olarak her gün düzenli Update kontrolünü gerçekleştirir. Bu işlemi kontrol etmek için Update Manager Ekranında iken seçeneklerden Configuration tabına tıklıyoruz açılan seçeneklerden Donwload Schedule seçeneğini kontrol edebiliriz.
Ayarları kontrol ettikten sonra manuel olarak download işlemini başlatabiliriz.
Download işleminden sonra Host/ Hostlarımız için download sonrası gerekli olan patch sayılarını kontrol etmek için Baselines and Groups tabına geliyoruz.
Download edilmiş patch’leri ilgili host/ hostlara yüklemek için. Compliance View sekmesine tıklıyoruz.
İlgili Download edilen patch’leri yüklemek için Attach butonuna tıklıyoruz.
Patch Baselines seçeneği altında bulunan seçenekleri işaretliyoruz ve Attach butonuna basarak devam ediyoruz.
Update işlemine başlamak için Scan tabına tıklıyoruz buradan Patches and Extensions kutucuğunu işaretliyoruz ve Scan butonuna tıklıyoruz.
Tarama işlemi sonrası Sunucumuz güncel değil ise Patches kısmında Host statülerinin Non-Compliant olarak değiştiği göreceğiz.
Update işlemine başlamak için Remediate butonuna tıklayarak devam ediyoruz.
Patch Baselines kısmında her iki seçeneğinden seçili olduğunu gördükten sonra Next ile ilerliyoruz.
Gelen ekranda yüklenecek olan Patch bilgilerini görüyoruz. Herhangi bir sorun yok ise Next ile ilerliyoruz.
İlgili görev ile ilgili isim ve zamanlama yapacak ise zaman bilgisi girip Next ile ilerliyoruz.
Şimdiki ekranda ise Maintenance Mode opsiyonlarını seçebileceğimiz ekran gelmekte. Power state kısmında upgrade esnasında migration sonrası üzerindeki sanal sunucuların nasıl davranacağını seçiyoruz. Seçeneklerde;
Do Not Change VM Power State (Sanal Sunucu Durumu Korunur.) Suspend Virtual Machines (Sanal Sunucu askıya alınır.) Power Off Virtual Machines (Sanal Sunucu Kapatılır)
USB ya da farklı bir sökülebilir aygıt var ise bunu devre dışı bırakabileceğimiz seçenek mevcut. Son olarak Upgrade için Fiziksel Host’un Maintenance Mode alınması sırasında sorun olur ise ne sıklıkta ve kaç kere denemesi gerektiği ayarı görüyoruz buradan kendimize göre değişiklikleri yapabiliriz. Ben Test ortamımda default bırakıyorum ve Next ile ilerliyorum.
Son olarak Yapımızda Cluster yapı var ise buradaki ayarlar ile ilgili (DPM, FT, HA ve Admission Control) herhangi bir özelliği devre dışı bırakılıp bırakılmayacağını seçiyoruz. Ayrıca Parallel Remediation işlemi ile Cluster limitleri dahilinde eş zamanlı Upgrade işlemine izin verebiliriz. Kendi yapınıza göre konfigürasyonu ayarladıktan sonra Next ile ilerliyoruz.
Yaptığımız ayarlar ile ilgili bilgi ekranını görüyoruz herhangi bir değişiklik yok ise Finish butonuna basarak update işlemine başlıyoruz.
İşlem bittikten sonra Tekrardan Scan işlemini başlatıp sürüm ve güncelleme durumunu kontrol ediyoruz.
Bu işlemden sonra Update 3 yüklü olan ESXi sunucumuza en son çıkan Patch’leri yüklemiş bulunuyoruz.
Faydalı olması dileği ile sorunsuz günler.