vCenter Update Manager 6 Kurulum Bölüm 2
vCenter Update Manager 6 Kurulum Bölüm 1 makalesinde nasıl kurulacağı ve vCenter üzerinde nasıl aktif edileceğini anlatmıştım. Bu makalede ise Update Manager ile ESXi versiyon upgrade işlemini anlatacağım.
Öncelikli olarak Home tabında iken Update Manager’e tıklıyoruz.
ESXi Images tabına tıklıyoruz ve ESXi için gerekli olan Upgrade paketini oluşturuyoruz.
Vmware’in sitesinden indirdiğimiz güncel ESXi 6 ISO image dosyasını Browse ile bulup seçtikten sonra Next ile devam ediyoruz.
Karşımıza sertifika ile ilgili hata çıkacaktır. Ignore diyerek devam ediyoruz.
ESXi imaj dosyası başarılı bir şekilde upload edildi. Next ile devam ediyoruz.
Karşımıza gelen ekranda Name kısmına Upgrade için isim veriyoruz ve Finish ile devam ediyoruz.
ESXi için oluşturduğumuz Image oluştu.
Oluşturduğumuz update dosyasını Update Manager üzerinde Upgrade paketini Hostlara attach etmemiz gerekecektir. Bunun için Update Manager üzerinde Attach butonuna basıyoruz.
Gelen ekranda “Upgrade Baselines” sekmesinde oluşturduğumuz update image’nı görüyoruz. Bu Upgrade paketini seçip Attach butonuna basıyoruz.
ESXi Host üzerinde status “Unknown” durumunda gözükmekte.
Update edebilmek için Vcenter üzerindeki hostları taramamız gerekmektedir. Bu işlem için Update Manager ekranında “SCAN” tabına basıyoruz.
Tarama işlemi bittikten sonra ESXi hostların Upgrade durumu “Non-Compliant” duruma geçmiş durumda.
Upgrade işlemine devam etmek için “Remediate” butonuna basıyoruz.
ESXi 6 için Upgrade Baseline ve varsa farklı Upgrade paketleri bizim için uygun olan seçenekleri seçip upgrade edilecek Host/Hostlar’ı seçiyoruz ve Next ile ilerliyoruz.
Lisans anlaşmasını kabul edip Next ile devam ediyoruz.
Support edilmeyen bir donanım olması durumunda ne yapması gerektiğini belirtiyoruz kutucuğu işaretler isek Support edilmeyen bir donanım var ise devam edecek upgrade işlemine. Next ile ilerliyoruz.
Karşımıza gelen ekranda işlemi şimdimi yoksa planlanan başka bir saatte mi yapacağımız sorulmakta. Ben demo ortamında yaptığım için Immediately seçeneğini seçiyorum ve Next ile işleme devam ediyorum.
Şimdiki ekranda ise Maintenance Mode opsiyonlarını seçebileceğimiz ekran gelmekte. Power state kısmında upgrade esnasında migration sonrası üzerindeki sanal sunucuların nasıl davranacağını seçiyoruz. Seçeneklerde;
Do Not Change VM Power State (Sanal Sunucu Durumu Korunur.)
Suspend Virtual Machines (Sanal Sunucu askıya alınır.)
Power Off Virtual Machines (Sanal Sunucu Kapatılır)
USB ya da farklı bir sökülebilir aygıt var ise bunu devre dışı bırakabileceğimiz seçenek mevcut. Son olarak Upgrade için Fiziksel Host’un Maintenance Mode alınması sırasında sorun olur ise ne sıklıkta ve kaç kere denemesi gerektiği ayarı görüyoruz buradan kendimize göre değişiklikleri yapabiliriz. Ben Test ortamımda default bırakıyorum ve Next ile ilerliyorum.
Son olarak Yapımızda Cluster yapı var ise buradaki ayarlar ile ilgili (DPM, FT, HA ve Admission Control) herhangi bir özelliği devre dışı bırakılıp bırakılmayacağını seçiyoruz. Ayrıca Parallel Remediation işlemi ile Cluster limitleri dahilinde eş zamanlı Upgrade işlemine izin verebiliriz. Kendi yapınıza göre konfigürasyonu ayarladıktan sonra Next ile ilerliyoruz.
Son olarak yapılan ayarlar ile ilgili kısa özeti görüyoruz herhangi bir değişiklik yok ise Finish ile Upgrade işlemini başlatıyoruz.
İşlem başladı.
İşlem bittikten sonra Sunucu Version bilgisini ve Update statüsünü kontrol ediyoruz.
Faydalı olması dileği ile. Sorunsuz günler.