VMware vSphere ESXi Offline Update
Bu makalemde yapımızda kurulu olan VMware ESXi fiziksel hostumuzun CLI ile offline olarak nasıl update edileceğini anlatacağım. ESXi kurulumu ile ilgili makaleme de buradan erişebilirsiniz.
ESXi default kurulum ile SSH bağlantısı ne yazık ki kapalı olarak gelmekte ilk olarak SSH erişimini açmamız gerekecek bunun için ESXi sunucumuza Vsphere-Client veya Web-Client ile bağlanıyoruz. Configuration tabı tıklayıp Security Profile bölümüne açıyoruz.
Services bölümünde iken Properties tıklıyoruz. ESXi Shell ve SSH Servislerini başlatıyoruz.
Daha sonra Firewall bölümüne geliyoruz ve properties sekmesine tıklıyoruz. Required Services Secure Shell altında bulunan SSH Server seçeneğini seçiyoruz ve ok tıklıyoruz.
ESXi sunucularımız artık SSH ile bağlanmaya hazır durumda. Vmware resmi sitesinden indirdiğimiz offline update paketini ESXi sunucumuzda tanımlı datastore’lardan birine upload ediyoruz. Upload edeceğimiz datastore üzerine sağ tuş tıklayarak Browse Datastore seçeneğine tıklıyoruz.
Ben Offline update dosyasını oluşturmuş olduğum OfflineUpdate klasörüne upload edeceğim. Update klasörünü seçip Upload işaretine tıklıyorum ve upload file kısmını seçiyorum.
Offline update dosyası ilgili datastore içerisine yüklendi. Pencereyi kapatabiliriz.
Server erişimi, Offline Dosyamız hazır artık ESXi sunucumuzu Maintenance Mode’a alıyoruz. Bu işlemi ister GUI ile ister SSH ile yapabiliriz.
SSH ile işlemi yapacak isek komut aşağıdaki gibidir.
vim-cmd hostsvc/maintenance_mode_enter
Sunucumuz hazır. İlgili klasör içerisindeki dosyaları görüntülemek için aşağıdaki komutları kullanabiliriz.
Cd /vmfs/volumes/Datastore/DirectoryName
ls
Update paketini yüklemek için komutu şu şekildedir: esxcli software vib install -d “/vmfs/volumes/Datastore/DirectoryName/PatchName.zip”
Update paketinin üzerine çıkan bir güncelleme varsa onu yüklemek için: esxcli software vib update -d “/vmfs/volumes/Datastore/DirectoryName/PatchName.zip”
Buradaki “–d” parametresi update paketinin .zip uzantılı olmasından dolayıdır. Eğer update paketimiz .vib uzantılı ise “–v” parametresini kullanmanız gerekmektedir.
Update işlemi başladı.
Update işlemini bittikten sonra ESXi sunucumuzu reboot ediyoruz.
Sunucumuz reboot oldu. Ekranda Build number kontrol ediyoruz.
ESXi sunucumuza ister Vsphere-Client ile bağlanıp arayüzden ya da SSH ile bağlanıp Komut ile Maintenance Mode’dan çıkartabiliriz. SSH komutu aşağıdaki gibidir.
vim-cmd hostsvc/maintenance_mode_exit
Faydalı olması dileği ile Sorunsuz günler dilerim.