Pazar, Aralık 15, 2024
Anasayfa > Güncel Makaleler > Active Directory > SMTP DNS Server Kayıtları

SMTP DNS Server Kayıtları

SMTP DNS Server Kayıtları

SMTP server’lar DNS üzerinde bulunan MX (Mail Exchanger) kayıtlarından birbirlerini bulurlar. Sorgulama yapılırken ilgili Domain ismine gidilir ve o Domaine MX kaydının nerede olduğu sorulur.

Exchange server kurduktan sonra mutlaka MX kayıtlarını girmeniz gerekmektedir aksi durumda e-posta alamazsınız.

MX kaydı oluşturmak için DNS Server üzerinde Forward Lookup Zone içerisine  ilgili New Mail Exchanger (MX) tanımlarını giriyoruz. Bunun için domain ismine sağ klik yapıyoruz ve New Mail Exchanger tabına tıklıyoruz.

SMTP DNS Server Kayıtları

Benim test ortamımda sunucu ismim mail.techknowlojist.com olacak. Siz buraya istediğiniz bir ismi girebilirsiniz.

Host kısmına belirlediğimiz ismi giriyoruz. FQDN kısmı ise olduğu gibi bırakıyoruz. FQDN Mail server kısmına ise Browse butonuna basarak Exchange sunucumuzu seçiyoruz

SMTP DNS Server Kayıtları

MX Kaydımız başarılı bir şekilde oluşturuldu şimdi A kaydı ile bunu tamamlamamız gerekli.

SMTP DNS Server Kayıtları

Domain adımıza tekrar sağ klik yapıyoruz ve New Host (A or AAAA) seçerek ilgili A kaydını gireceğiz.

SMTP DNS Server Kayıtları

Name tabına belirlediğiniz ismi yazıyoruz. IP kısmına ise Exchange server’in IP adresini yazıyoruz. “Create associated printer (PTR) record” kutucuğunu işaretliyoruz ve Add Host butonuna basıyoruz.

SMTP DNS Server Kayıtları

İç yapımızdaki DNS server üzerinde MX ve A kayıtlarımızı başarılı bir şekilde girdik. Buraya kadar herşey sorunsuz şimdi bir sonraki kaydımız girmeye geldi sıra.

SMTP DNS Server Kayıtları

Şimdi ise kullanıcı hesaplarının Exchange sunucumuzu otomatik bir şekilde bulmasını sağlayan kaydı oluşturacağız. DNS serverde yine domain adımıza sağ klik yapıyoruz. Bu sefer “Other New Records”  butonuna basıyoruz.

Karşımıza gelen ekranda “Service Location (SRV)” seçeneğini seçip Create Record butonuna basıyoruz.


Şimdiki ekranda Domain kısmını olduğu gibi bırakıyoruz, Service tabına “_Autodiscover” protocol tabına “_tcp” port kısmına ise “443” yazıyoruz. “Host offering this service” tabına ise oluşturduğunuz mail A kaydını giriyoruz ve OK butonuna basarak işlemi bitiriyoruz.

DNS üzerinde Autodiscover kaydınıda girmiş olduk. Internal taraftaki ayarlarımızı tamamlamış olduk. FW tarafında dış ayarlarımızıda yaptıktan sonra mail trafiğimiz sorunsuz başlayacaktır.

SMTP DNS Server Kayıtları isimli yazımızın sonuna geldik. Umarım faydalı olur. Herkese sağlıklı ve sorunsuz günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.