Windows 2022 DFS Yapılandırma
Windows 2022 DFS Yapılandırma adımlarını anlatacağım sizlere bu yazımda. Daha önceki makalemde ilgili servisin kurulumu anlatmıştım sizlere. İlgili makaleme buradan ulaşabilirsiniz.
Öncelikle DFS Management‘ı açıyoruz. Açılan pencereden New Namespace butonuna basıyoruz.
Şimdi ilk olarak Namespace oluşturuyoruz. Namespace bize isim kullanımını sağlayacaktır. Şimdi açılan ekranda Browse butonuna basarak devam ediyoruz.
Açılan ekranda Fileserver sunucumuzu seçiyoruz. Daha sonra Next ile devam ediyoruz.
Şimdiki ekranda ise Namespace isminin ne olacağını sormakta. Ben akılda kalması ve kısa olması için FS ismini kullanıyorum. Next ile devam ediyorum.
Şimdiki ekranda ise yapılandırmanın Domain-based veya Stand-alone mu olarak yapılandırma yapacağımızı sormakta. Ben Domain-based seçeneği ile devam ediyorum.
Yapılan konfigürasyon ile ilgili özeti görüyoruz. Create butonuna basarak işlemi başlatıyoruz.
İşlem kısa süre içinde tamamlanıyor. Close butonuna basarak pencereyi kapatıyoruz.
DFS Management ekranında sol üst tarafta Namespace kısmını genişletiyoruz. Paylaşım kısmına tıklıyoruz. Sonrasında da sağ taraftan New Folder‘a tıklıyoruz.
Açılan ekranda oluşturacağımız paylaşım için isim beliriyoruz. Alt tarafında ise oluşturacağımız paylaşıma nasıl erişileceğinin link yer almakta.
Add butonuna basarak paylaşımın nereye yönlendirileceğini seçiyoruz. Ben Fileserver01 sunucumu seçerek devam ediyorum. OK butonuna basarak işlemi tamamlıyoruz.
Replikasyon Yapılandırma
Şimdi iki sunucu üzerinde oluşturulan paylaşımları karşılıklı olarak replikasyon yapacağız. DFS Management ekranını açıyoruz. Replication tabına tıklıyoruz ve New Replication butonuna basıyoruz.
Karşımıza gelen ekranda replikasyon metodunu seçiyoruz. Ben test ortamımda iki sunucu kullandığım için “Replication group for data collection” seçeneği ile devam ediyorum. İleride yapıda değişiklik olması durumunda bu seçenek değiştirilebilir.
Oluşturulacak replikasyon için bir isim veriyoruz. Daha sonra Next ile ilerliyoruz.
Paylaşımların tutulduğu sunucuyu seçiyoruz. seçimi yaptıktan sonra Next ile ilerliyoruz.
Şimdiki ekranda ise hangi klasörün eşleşeceğini belirleyeceğimiz ekran gelmekte. Oluşturduğumuz paylaşımı seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Şimdiki ekranda ise seçtiğimiz paylaşımın hangi sunucuya replike olacağınız seçeceğimiz ekran gelmekte. İlgili sunucuyu seçip Next ile ilerliyoruz.
Doğrulama ekranı gelmekte karşımıza.
Bu ekranda ise bize ikinci sunucuda hangi klasör ile eşitleneceğini seçiyoruz. ikinci sunucudaki alanı seçtikten sonra Next ile ilerliyoruz.
Karşımıza gelen ekranda iki seçenek karşımıza çıkıyor. Eğer iki sunucu aynı network içinde ise default olarak gelen “Replicate continuously using the specified bandwidth” olarak seçili bırakabiliriz. Bu seçenek ile gerçekleşen değişiklikler sürekli anlık olarak yapılacaktır.
Eğer iki sunucu farklı lokasyonlar da ve Bandwith düşük ise ikinci seçenek olan “Replicate during the specified days and times” seçeneğini işaretleyebiliriz. Bu seçenek ile hem Bandwith limiti belirleyebilir hemde replikasyon yapılacak saatleri yoğun olmayan zaman dilimlerini seçerek hattı yormadan replikasyon yaptırabilirsiniz.
Ben ilk seçenek ile devam ediyoruz.
Özet ekranında her şey yolunda ise Create butonuna basıyoruz.
Her şey başarılı olarak tamamlandı. Close butonuna basarak işlemi bitiriyoruz.
Karşımıza çıkan uyarı ekranını da OK ile kapatıyoruz.
DFS Management ekranında oluşturduğumuz replikasyonu görüyoruz.
Bu işlemlerden sonra artık sunucumuz yedeklenmiş oldu.
Windows 2022 DFS Yapılandırma isimli yazımızın sonuna geldik. Umarım faydalı olur. Herkese sağlıklı ve sorunsuz günler dilerim.