Çarşamba, Aralık 4, 2024
Anasayfa > Güncel Makaleler > Exchange Server > Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Herkese merhaba bir önceki makalemde sizlere Exchange Server 2019 kurulumunu anlatmıştım buradan ulaşabilirsiniz. Bu makalemde ise kurulum sonrası yapılacak bazı ayarları anlatmaya çalışacağım sizlere.

Kurulum sonrası ilk yapmamız gereken mail sunucumuzun dışarıya mail atabilmesi için gerekli olan Send Connector ayarını yapacağız. Bunun için EAC (Exchange Admin Center) açıyoruz buradan mail flow tabını açıp sağ taraftan send connector tabına tıklıyoruz. Buradan şimdi “+” tuşuna basarak işleme başlıyoruz.

Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Send Connector için bir isim belirliyoruz. Type kısmında ise biz kurum dışına mail atacağımız için type kısmını “Internet” olarak seçiyoruz ve Next ile ilerliyoruz.

Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Network settings kısmında biz bu makalede direk dış dünyaya kendisi teslim edeceği için “MX record associated with recipient domain” seçeneği ile devam edeceğiz. Yapımızda bir Spam GW ya da dış dünyada bir Smart host hizmeti kullanacak isek diğer seçeneği seçebiliriz.

Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Şimdiki ekranda ise mail adreslerini ararken nasıl bir politika yapacağımızı belirleyebiliriz. Ben test ortamında tüm domainleri içeren bir kural yazacağım. Bunun için “+” butonuna basıyoruz. Type kısmını default  “SMTP” olarak bırakıyorum.  FQDN kısmına ise “*” yazarak tüm domain adlarını içermesini sağlıyoruz.  
Cost 1 değerini vererek öncelik değerini en öne almış oluyoruz. Save butonuna basarak işlemi tamamlıyoruz.

Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Kuralımızı oluşturduk Next ile ilerliyoruz.

Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Şimdiki ekranda ise bu Connector’u kullanacak olan sunucuları ekleyeceğiz. Bununu için “+” butonuna basıyoruz. Karşımıza yapımızdaki Mail sunucu ya da sunucularımız listelenecektir. Benim test ortamında tek sunucu olduğu için “EXCHNODE01” isimli sunucu Add butonuna basarak ekliyorum ve OK ile ilerliyorum.

Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Bu işlemlerden sonra her şey OK ise Finish butonuna basıyoruz.

Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2
Exchange Server 2019 Kurulum Bölüm 2

Şimdi ise Mail sunucumuzun dışarıdan mail alması için gerekli ayarı yapacağız. Exchange Server 2019 kurulum sonrasında Default olarak 5 adet Receive Connector otomatik olarak oluşturulmaktadır. Exchange Server Mailbox ve CAS rolleri kurulmuş olan bir sunucu üzerinde Default olarak oluşturulan connectorlerin isimleri ve görevleri aşağıdaki gibidir.

Client Frontend (Role: Frontend Transport) : CAS (Client Access) sunucularında çalışır. TLS (Transport Layer Security) kullanan güvenli bağlantıları kabul eder, TCP Port 587 kullanır.

Client Proxy (Role: HubTransport) : Mailbox sunucusunda çalışır, CAS (Client Access) Sunucularından gelen bağlantıları karşılar, TCP Port 465 kullanır.  
Default (Role: HubTransport) : Mailbox sunucusunda çalışır, Mail gateway sunucularından ve diğer mailbox sunucularından gelen bağlantıları karşılar, TCP Port 2525 kullanır.

Default Frontend (Role: FrontendTransport) : CAS (Client Access) sunucularında çalışır, Kuruma dış dünyadan gelen SMTP isteklerini karşılar, TCP Port 25 kullanır.
Outbound Proxy Frontend (Role: FrontendTransport) : CAS (Client Access) sunucularında çalışır. Mailbox sunucularından gelen istekleri karşılar, TCP Port 717 kullanır.

Mail sunucumuz dış dünya ile direk bağlantıyı Default Frontend Connector’ümüz ile sağlamaktadır. Şimdi Default Frontend isimli Receive Connector’ü seçelim ve edit ile ayarlarına göz atalım.

İlk açılan ekranda connector ismi, Connector status ve alınacak olan mail’in maksimum boyutu, maksimum atlama noktası sayısı gibi ayarları göreceğiz. Burayı kendi yapınıza göre değiştirebilir ya da default bırakabilirsiniz.

Security tabında ise iletişim için protokoller ve yetkilendirmeleri görebilirsiniz. Exchange server ile gerekli bağlantıyı sağlayan Permission Groups ayarlarını kontrol ediyoruz. Burada önemli olan Anonymous users’a yetki verilmiş olmasıdır. Aksi durumda tanınmayan mail sunucularından mail alamazsınız Exchange 2016 itibari ile bu seçenek default seçili gelmektedir.

Scoping bölümünde IP ve Port ayarlarını görüyoruz. Tüm IP adresleri ve 25 nolu portun ayarlanmış olduğunu göreceğiz. Herhangi bir değişiklik yapmadan Save butonu ile ekranı kapatıyoruz.

Artık Mail sunucu hem mail alır hemde gönderebilir duruma gelmiş durumdadır. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere. Umarım faydalı olur. Herkese sağlıklı ve sorunsuz günler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.