VMware CBT Reset işlemi nasıl yapılır anlatacağım sizlere.
Öncelikle CBT nedir anlayalım. CBT, bir sanal sunucu diski üzerindeki değişen verilerin bloklarını Hypervisor seviyesinde takip edip yedek almak isteyen bir yedekleme yazılımı var ise bu bilgiyi veren teknolojidir.
Günümüzde birçok backup yazılımı CBT teknolojisini kullanarak yedekleme işlemlerini gerçekleştirmekte çünkü bu teknoloji ile nelerin değiştiğini yazılım anlayabilmektedir.
Bu teknoloji ile ilgili sanal sunucuda değişen datalar algılanarak daha az değişken yedeklenmekte. Buda bize zaman ve alandan tasarruf sağlamakta. Bazı sebeplerden dolayı yedekleme görevleri hatalar verebilir. Hatayı kontrol ettiğinizde değişen blok hatası ile karşılaşabilirsiniz.
Bu makalemde sizlere Değiştirilen Blok İzlemeyi (CBT) nasıl sıfırlayacağınızı göstereceğim.
Uyarı: Bu işlemlere başlamadan önce ilgili sanal makinenin anlık görüntüde (SnapShot) üzerinde çalışmadığından mutlaka emin olun.
Lafı fazla uzatmadan işlemlere geçelim. Öncelikle vcenter login oluyoruz.

İşlem yapacağımız sanal sunucu üzerine sağ klik yapıyoruz. Power sekmesinden Shut Down Guest OS ile kontrollü olarak sunucuyu kapatıyoruz ama buradan yapmayıp RDP ilede bu işlemi yapabilirsiniz.

Sanal sunucumuzun üzerinde Anlık görüntü (SnapShot) olup olmadığını anlamak için sanal sunucumuzu seçtikten sonra SnapShot sekmesine tıklıyoruz. Burada anlık görüntü var ise mutlaka siliyoruz.

Sanal sunucumuza tekrar sağ klik yapıyoruz ve Edit Settings butonuna basıyoruz.

Açılan ekranda Advanced Parameters seçeneğini seçiyoruz.

Buradan ctkEnabled değerini buluyoruz. Bu değeri false olarak değiştiriyoruz.

Daha sonra SCSIx:x.ctkEnabled değerini buluyoruz. Bu değeri de false olarak değiştiriyoruz. Burada birden fazla disk var ise her biri için tek tek ayar yapmak gerekli.
Burada scsix:x sanal diskinizin SCSI denetleyicisi ve SCSI aygıt kimliğidir.

Şimdi ise sanal sunucumuzun bulunduğu datastore lokasyonunu açıyoruz.

Açılan sunucu klasöründe “.delta.vmdk” dosyasının olmadığını teyit edin. Dizinde buluna tüm “ctk.vmdk” dosyalarını silin.

İşlem sonunda ilgili sanal sunuyu PowerOn ederek açabilirsiniz. CBT ile çalışan yedekleme uygulaması kullanıyorsanız ilgili sanal sunucu için yeniden etkinleştirildiğinde sanal sunucu bu yüzden tam yedekleme ile yedeklenecektir.
VMware CBT Reset isimli yazımızın sonuna geldik umarım faydalı olur. Herkese sağlıklı ve sorunsuz günler dilerim.
Kaynak: Broadcom