Windows Server 2012 R2 Üzerine Active Directory Kurulumu
Windows Server 2012 R2 Üzerine Active Directory Kurulumu nu anlatacağım bu makalemde sizlere.
Microsoft’un yeni nesil server işletim sistemi olan Windows Server 2012 R2 üzerine Active Directory kurulumunu yapacağız. Active Directory’nin gereksinimlerinden bir tanesi, ortamda bir DNS Server’ın bulunması gerekliliğidir. Ayrıca Microsoft, Active Directory bilgilerinin replikasyonu sırasında DNS bilgilerinin de replika olması için Active Directory ile DNS’in aynı makinede olmasını tavsiye etmektedir. Bu yüzden biz de kurulumumuzu bu yönde gerçekleştireceğiz. Öncelikle Server’imize Statik bir IP adresi atıyoruz.
Resim-1
Biz Active Directory ile birlikte DNS’i de kuracağımız için yukarıdaki ekranda ikisine de aynı IP’yi girdik. Ancak, eğer ortamda başka bir DNS Server varsa DNS adresi kısmında DNS Server’ın IP’si girilmelidir. Evet, şimdi artık Active Directory kurulumuna geçebiliriz. Bunun için öncelikle Server Manager ekranını açıyoruz buradan Add Roles and Features’e tıklıyoruz.
Resim-2
Bilgilendirme ekranını Next diyerek geçiyoruz.
Resim-3
Gelen ekranda Role-based or Feature-based Installation seçeneği seçip Next ile ilerliyoruz.
Resim-4
Windows 2012 ile gelen Server pool mantığı ile burada birden fazla server’i bir pool içine toplayarak tek bir sunucu üzerinden diğer sunuculara tol ve özellik eklememizi sağlayan bir özelliktir. Bu ekranda bende tek sunucu olduğu için Next ile ilerliyorum.
Resim-5
Şimdiki ekranda ise Domain yapımızı kurabilmemiz için gerekli olan Active Directory Domain Services rolünü seçiyoruz.
Resim-6
Gelen ekranda eklenecek olan özellikleri görüyoruz Add Features tıklıyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Resim-7
Features kısmında herhangi bir şey eklemeyeceğim için Next ile ilerliyorum.
Resim-8
Ekleyeceğimiz Role ile ilgili bilgi ekranı geliyor Next ile devam ediyoruz.
Resim-9
Confirmation ekranını görüyoruz Install ile kuruluma başlıyoruz.
Resim-10
Ve kurulum başladı.
Resim-11
Kurulum tamamlandı Close diyerek server’i Reboot ediyoruz.
Resim-12
Sunucumuz açıldı. Server Manager ekranında yukarıdaki Notification kısmına tıkladığımızda sunucumuz için az önce eklediğimiz rol için işlemimize devam edeceğimiz yere tıklıyoruz.
Resim-13
Karşımıza gelen ekrandaki steplerden kendimiz için uygun olan seçeneği seçiyoruz. Benim test ortamımda yeni bir domain ortamı kuracağım için Add a New Forest seçeneğini seçiyorum ve domain’im için bir isim belirliyorum ve Next ile ilerliyorum.
Resim-14
Şimdiki ekranda ise Forest ve Domain için Functional Level’imizi belirliyoruz. DNS servisinin kurulumu için kutucuğu seçiyoruz ve Directory Restore Mode şifresini beliliyoruz verdiğimiz bu şifreyi ilerde unutur isek Directory Restore Mode Şifresi nasıl değiştirilir makalemi inceleyebilirsiniz. ve Next ile devam ediyoruz.
Resim-15
Şimdiki ekranımızda DNS için gerekli olan Zone’leri bulunamadığını görüyoruz Next ile devam ediyoruz.
Resim-16
Netbios Name kısmında herhangi bir değişiklik yapmadan Next ile devam ediyoruz.
Resim-17
Active Directory için gerekli DB ve Log dosyalarının tutulacağı Lokasyonu seçiyoruz ben değişiklik yapmadan Next ile devam ediyorum.
Resim-18
Yaptığımız ayarların kısa özetini görüyoruz herhangi bir hata yok ise Next ile devam ediyoruz.
Resim-19
Active directory için sistemimiz check edildi ve herhangi bir soruna rastlanmadı Install ile kuruluma devam ediyoruz. Kurulum sonrasında sistem Reboot olacaktır.
Resim-20
Kurulumumuz bitti ve kontrollerimizi yapıyoruz.
Resim-21
Umarım yararlı olur bu yazım sizlere.