Windows Deployment Services Kurulum
Windows Deployment Services Kurulum adımlarını anlatacağım sizlere. WDS ağ üzerinden kurum içindeki bilgisayarlara işletim sistemi kurulumlarını dağıtmaktır. Neden böyle bir şey kullanırız derseniz;
– Kurulum yapılacak donanımda CD/DVD, USB olmayabilir,
– Birden çok bilgisayara aynı anda dağıtım yapabilirsiniz,
– Kendi yapınıza göre derleyeceğiniz bir ISO’yu buradan dağıtabilirsiniz.
Kurulum ve Ayarlar
WDS Kurulumunu ben test ortamımda Windows Server 2022 üzerinde yapacağım. Kurulum için öncelikle Server Manager açıyoruz daha sonra Add Roles and Features linkine tıklıyoruz.

Karşılama sayfasını görüyoruz daha sonra Next ile geçiyoruz.

Karşımıza gelen sayfada kurulum tipi soruluyor burada Role-based or feature-based installation kısmını seçerek Next ile devam ilerliyoruz.

Kurulumun yapılacağı sunucuyu seçiyoruz daha sonra Next ile ilerliyoruz.

Şimdiki ekranda ise kurulumunu yapacağımız Windows Deployment Services kutusunu işaretliyoruz. Ardından bu servis’in ihtiyaç duyduğu features’ları da seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Feature kısmında herhangi bir seçim yapmıyoruz. Next ile ilerliyoruz.

WDS servisi ile ilgili bilgilendirmeyi görüyoruz. Ardından Next ile ilerliyoruz.

Karşımıza kurulum ile ilgili servisler gelmekte. Bu seçeneklerden Deployment Server + Transport Server kurulumu seçeneklerini işaretli bırakarak ilerliyoruz.

Kurulumunu yapacağımız rol ile ilgili özet ekranı karşımıza geliyor. Her şey tamam ise Install butonuna basarak kurulumu başlatabiliriz.

Kurulum başladı.

Kurulum kısa sürede tamamlandı.

WDS Yapılandırma
Kurulumdan sonra WDS yapılandırmasına geçiyoruz. Öncelikle Windows Deployment Services konsolunu açıyoruz.

Konsol açıldıktan sonra sol tarafta servers altında sunucumuzun ismine sağ tıklıyoruz ve Configure Server seçiyoruz.

Karşılama sihirbazını Next ile geçiyoruz.

Active Directory entegrasyonu ile kurulum yapacağım. Bu sebeple “Integrated with Active Directory” seçeneğini seçerek devam ediyorum.

Karşımıza gelen ekranda bizden kurulum için path istenmekte. Bu nedenle WDS servisinin kullanacağı NTFS formatlı tercihen sistem diskinin haricinde bir bölümü seçiyoruz. Test ortamımda ben D sürücüsü altında WDSInstall diye bir klasör ile devam ediyorum.

Bir sonraki ekranımızda ise WDS hizmetinin hangi tür bilgisayarlara hizmet vereceğini seçiyoruz.
Do not respond to any client computers: Hiçbir bilgisayara cevap verme.
Respond only to known client computers: Sadece bilinen bilgisayarlara cevap ver.
Respond to all client computers (known and unknown): Bilinen ve bilinmeyen tüm bilgisayarlara cevap ver.
Ben son seçenek ile yapılandırmaya devam ediyorum. Daha sonra Alttaki kutuyu da işaretliyoruz. Bu kutucuk ise cevap veren bilgisayarların kurulumunun yapılabilmesi için sunucuyu yöneten kişiye onay ekranı çıkartacaktır. Next ile ilerliyoruz.

Yapılandırma başladı.

Kurulum imajını hemen eklemek için kutucuğu işaretleyebiliriz. Ancak ben işaretlemeden devam edip konsol üzerinden işleme devam edeceğim.

Kurmuş olduğumuz WDS in yönetim ara yüzü aşağıdaki gibidir.

İmaj oluşturma öncesinde DHCP üzerinde bazı ayarlar yapılacaktır. DHCP Server üzerinde konsolu açıyoruz. Yapınıza göre Server Options ya da Scope Options altında bu ayarları yapmanız gerekmektedir. Ben test ortamı olduğu için Server Options altında yapıyoruz.
066 numaralı opsiyon kısmına dağıtım yapacağımız sunucu yani WDS sunucu bilgisini giriyoruz.

Daha sonra 067 numaralı opsiyon ile de WDS sunucu üzerinde hangi boot dosyasını kullanacağı bilgisini giriyoruz.

Boot imaj oluşturulması
İlk bölümde kurulumunu yaptığımız WDS servisi üzerinde şimdi OS kurulum ve boot imajlarını oluşturacağız. WDS yönetimsel ara yüzünü açıyoruz.
Bu pencerede 5 bölüm karşımıza çıkmakta.

Install Images: Bu klasör kurulum yapacağımız işletim sistemlerinin imajlarının konulduğu yerdir.
Boot Images: İstemci bilgisayarlarının network üzerinden açılmasını sağlayacak ayrıca kurulum ara yüzü sağlayan imajların konulduğu klasördür.
Pending Devices: Bu klasör ise WDS yapılandırması esnasında istemci bilgisayarların onay olmadan kurulmasını engelleyecek şekilde yapılandırdıysak bu onay bekleyen istemcilerin tutulacağı klasördür.
Multicast Transmission: Aynı anda çok sayıda bilgisayara kurulum yapılacaksa, hızlı ve ağı yormayan bir özelliktir.
Drivers: Sürücüleri entegre edebileceğimiz klasördür.
Şimdi imaj oluşturma için adımlara başlıyoruz. Install Images sağ klik yapıyoruz ve Add Install Image seçeneğini seçiyoruz.
Karşımıza imaj ismi vereceğimiz alan geliyor. Burada Windows10 Pro adında yeni bir imaj grubu oluşturuyorum. Sonrasında Next diyerek devam ediyoruz.

Bu ekranda karşımıza Image File ekranı geliyor burada Windows 10 DVD’sinden install.wim dosyasını (Sources klasörü içerisinde) (install.wim dosyası yerine istall.esd var ise convert için buradan ilgili makaleme bakabilirsiniz.) gösteriyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Karşımıza gelen ekranda listeden elimizdeki lisansımıza göre network üzerinden kurulumunu yapacağımız işletim sistemini seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Karşımıza özet ekranı geliyor. Ardından Next butonuna basarak ilerliyoruz.

İlgili imaj ekleme işlemi başarılı bir şekilde tamamlandı. Finish butonuna basarak işlemi bitiriyoruz.

Bir sonraki aşama ise eklediğimiz işletim sistemi kurulum dosyasının network üzerinden client makinalarda başlatılabilmesi için gerekli ara yüzü sağlamak. Boot Images klasörüne sağ tıklıyoruz ve “Add Boot Image” seçeneğini seçiyoruz.
Karşımıza çıkan ekranda Windows 10 iso içerisinden boot.wim dosyasını seçiyoruz ve Next butonuna basarak devam ediyoruz.

Bir sonraki ekranda ise boot imajımız için bir isim belirliyoruz. Bu isim client makinada karşımıza çıkacak olan isimdir. Next butonuna basarak devam ediyoruz.

Yapılandırma tamamlandıktan sonra özet ekranını görüyoruz her şey tamam ise Next butonuna basıyoruz ve devam ediyoruz.

Boot dosyası ekleme işlemi tamamlandıktan sonra Finish butonuna basarak ekranı kapatıyoruz.

Şuana kadar yaptığımız işlemler ile WDS kurulumu yaptık. Ardından ilgili kurulum için gerekli boot imaj’nı ekledik. Artık sunucumuz kurulum yapmaya hazır.
Network üzerinden client kurulum
Kurulum işlemine başlamadan önce birkaç küçük bilgi eklemekte fayda var. İstemci bilgisayarların belli özelliklerde olması gerekli.
– PXE-boot özelliği olmalı,
– Kurulumu yapacak kullanıcının yetkili bir hesap olması,
– İstemci bilgisayarda en az 512MB RAM olmalı.
Kurulum aşamasına geçiyoruz. Bu sebep ile Client makinalarda ya BİOS üzerinden PXE-boot öncelikli hale getirilmeli yada açılışta boot seçenekleri ekranından PXE-Boot seçilmelidir.
Client makina boot oldu. Bu arada server olarak WDS.techknowlojist.local’e ulaştığını görüyoruz. Ayrıca bu ekranda DHCP ile atana IP bilgisinide görebiliriz.

Boot işlemi tamamlandı. Daha sonra network üzerinden dosya aktarımları başlıyor.

Kurulum dil ve klavye dili seçimini yapıyoruz. Ardından Next ile ilerliyoruz.

Bu ekranda ise WDS sunucu, domainde olduğu için gelen talebin karşılanabilmesi için bizden yetkili bir hesap istemekte. Sonrasında Hesap bilgilerini girip OK ile devam ediyoruz.

Karşımıza gelen ekranda daha önce WDS üzerine tanımlı işletim sistemlerini görüyoruz. Hangi sürümü kuracağımızı seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Bundan sonraki adımlar normal işletim sistemi kurulum aşamalarıdır.

Kurulum işlemi tamamlandıktan sonra bilgisayara login olup sistem özelliklerini kontrol ettiğimizde client makinanın domaine login olduğunu görebiliriz.

Windows Deployment Services Kurulumunu, yapılandırmasını ve daha sonra client dağıtım işlemlerini anlatmaya çalıştım. Umarım faydalı olmuştur. Herkese sağlıklı ve sorunsuz günler dilerim.