Windows 2022 DHCP Cluster Yapılandırması işlemlerini anlatacağım sizlere bu yazımda.
Microsoft Windows Server DHCP Servisi network ortamlarındaki istemci bilgisayarlara, sunucu sistemlerine ve ağ cihazlarına ip adresi, alt ağ maskesi, varsayılan ağ geçidi, DNS sunucu adresleri gibi TCP/IP konfigürasyon otomatik olarak dağıtan servistir.
DHCP rolüne sahip sunucunun bir şekilde ulaşılamaz yada devre dışı kaldığı durumlara karşı Windows 2022 DHCP Failover özelliğini yapılandıracağız.
Kuruluma önce iki sunucu üzerine de DHCP Rolünü kuracağız. DHCP kurulumunu bu makalemde anlatmayacağım. DHCP Server yapılandırma ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
İki DHCP Server şuan hazır durumda. DHCPNODE01 üzerinde bir adet Scope mevcut. DHCPNODE02 üzerinde herhangi bir yapılandırma yapılmadı.
Şimdi Ana DHCP Server üzerinde oluşturduğumuz Scope’u ikinci sunucuya replike edeceğiz. Bu işlem için IPv4 üzerine sağ tıklayıp Configure Failover’a tıklayıp Failover Cluster yapılandırmasına başlıyoruz.
Introduction to DHCP Failover ekranında yüksek erişilebilirlik için hangi IP Havuzlarının kullanılacağını seçmemiz gerekiyor. Select All kutucuğunu işaretleyerek tüm IP bloklarını seçilebilirsiniz. NEXT ile devam ediyoruz.
Karşımıza gelen ekranda Partner Server’ı göstermek için Add Server a tıklıyoruz. İkinci DHCP server’ı seçiyoruz.
Create a new failover relationship ekranında aşağıda görmüş olduğunuz ayarları yapılandırıyoruz.
Yapılandırma Özellikleri
Relationship name: Yapılandırdığımız DHCP Failover kümesine verilen tanımlayıcı isim.
Maximum Client lead time (MCLT): Bir DHCP istemcisinin kira süresine ek olarak tanımlanan süre belirlenir. Bu durumda DHCP üzerinde örneğin 6 saat kiralama süresi ayarlandıysa, MCLT değeri de 1 saat ise, kira süresi toplamda 7 saat olacaktır. Bu MCLT değeri ikinci sunucuya gönderilerek kira sürelerine ilave edilmesi sağlanmış olur.
Normalde RFC 2131 standartlarına göre DHCP Failover konfigürasyonun da ana DHCP sunucu bir istemciye kiraladığı ip adresine DHCPACK mesajı ile onay vermesi için kiralamaya ait kayıtların her iki DHCP sunucuya da kaydedilmesi gerekir.
Böyle bir çalışma şekli DHCP performansını yavaşlatacağı için, birincil DHCP sunucu istemciye ip adresini verir ve DHCPACK ile de onaylar ve sonrasında bir replikasyon güncelleme paketi ile bu değişikliği replikasyon partneri olan ikinci DHCP sunucuya gönderir. Eğer birincil DHCP sunucu ile Failover Partner’i olan ikinci sunucu arasındaki iletişim koparsa bu durumda burada belirtilen MCLT süresi kadar süreyi kira sonuna ilave eder.
Load Balance Mode: iki DHCP Sunucuyu yük paylaşım modunda yapılandırmayı sağlar. DHCP sunucular birbirleri ile Aktif-Aktif olarak çalışırlar. Load Balance Percentage ile DHCP sunucuların adres dağıtım yüzdesi ya da bir başka ifadeyle sunucuya yük yüzde dilimi belirlenir.
Hot standby Mode: DHCP sunuculardan birinin aktif hizmet verdiği, ikinci sunucunun ise pasif modda yedek olarak beklediği yapılandırma modudur. DHCP sunucular Aktif-Pasif olarak çalışırlar.
State Switchover Interval: DHCP sunucusunu ağ bağlantısı kesildiği zaman durumunun down olarak diğer sunucuya ilettiği zaman aralığının belirlendiği kısımdır. Şayet işaretli değilse yönetici tarafından DHCP Server konsolu ya da PowerShell ile bu bildirimin elle yapılması gerekmektedir.
Enable Message Authentication: Sunucular arası failover replikasyonunu doğrulamak amacıyla kullanılır.
Shared Secret: Sunucular arası failover bağlantısı replikasyonun buraya yazılan şifre ile yapmasını sağlar.
Karşımıza gelen ekranda yaptığımız ayarların bir özetini görüyoruz. Her şey tamam ise Finish butonuna basarak işlemi tamamlıyoruz.
Yapılandırma kısa sürede tamamlandı. Close butonuna basarak işlemi bitiriyoruz.
DHCP Cluster Kontroller
Kurulum sonrasında ikinci sunucumuz üzerine yapılandırma bilgileri geldi. Failover Relationship bölümünde az önce ayarladığımız isim gelmiş durumda.
Sistem otomatik olarak replikasyon olmakta. Elle replikasyon tetiklemek için ise ilgili Scope üzerine sağ klik ile tıklıyoruz. Daha sonra Replicate Scope seçeneğine tıklıyoruz.
Karşımıza replikasyon sonucu ile ilgili ekran gelmekte. Replikasyon tamamlandıktan sonra en alt satırda “….successfully replicated to failover partner server ibaresini görebilmekteyiz.
Windows 2022 DHCP Cluster Yapılandırması isimli yazımızın sonuna geldik. Umarım faydalı olur. Herkese sağlıklı ve sorunsuz günler dilerim.