Windows 2022 Active Directory Metadata Cleanup
Herkese merhaba bu yazımda Metadata Cleanup işlemini anlatmaya çalışacağım sizlere. Metadata Cleanup işlemine neden ihtiyaç duyarız diye soracak olursanız Ortamdaki Additional ya da Primary Domain Controller sunucumuz üzerinde yaşanan donanımsal ya da yazılımsal herhangi bir sorunda bu sunucu üzerindeki Domain Controller rolünü kaldırmanız gerekmektedir.
Domain Controller’lar birbirleri arasında replikasyon yapamayacağı için belirli bir süre sonra Domain yapımızda ciddi sorunlar yaşanabilir. Bu nedenle donanımsal ya da yazılımsal olarak yaşadığınız bu sorunlar nedeniyle ulaşamadığımız Additional Domain Controller üzerindeki yapılandırmayı kaldırmak için metadata cleanup komutlarını kullanacağız.
Öncelikli olarak komut satırını çalıştırıyoruz ve komut satırımıza ntdsutil yazarak komutumuzu çalıştırıyoruz.
Şuanki senaryoda ortamımızda bulunan Primary Domain Controller donanımsal ve yazılımsal bir sorun nedeniyle ulaşılamamakta. Bu sunucumuzu seizing işlemi yapmamız gerekmektedir. Bu işlem için Flexible Single Master Operation ( FSMO ) makaleme göz atabilirsiniz.
Metadata Cleanup
Şimdi metadata cleanup komutunu çalıştırıyoruz.
Domain bağlantısı için connections komutunu çalıştırıyoruz.
Primary Domain Controller olarak çalışan sunucumuza bağlanacağız. Sunucuya bağlantı için connect to server pdc.techknowlojist.local komutunu çalıştırıyoruz.
Primary Domain Controller olarak çalışan sunucumuza bağlandık. Q bir önceki menüye dönüyoruz.
Şimdi ise yapımızda ulaşılamayan Domain Controller’ı ortamdan kaldırma işlemini gerçekleştirmek için select operation target komutunu çalıştırıyoruz.
list sites komutu ile Domain yapımız içerindeki Site yapısını listeliyoruz. Komut çalıştıktan sonra aşağıda görüldüğü gibi Domain yapımız içerisinde bulunan site’ları görmekteyiz.
Domain yapımız içerisinde bulunan Domain Site numarası yazarak ilgili Domain Site’mizi seçiyoruz. Bunun için select site 0 komutunu yazıyoruz.
Domain yapımızı listelemek için list domains komutu ile içine giriyoruz. Domain yapımız içinde techknowlojist.local isimli bir adet domain bulunmakta.
Şimdi ise select domain 0 komutu ile ilgili domainimizi seçiyoruz.
Şimdiki komutumuz ile list servers in site Site’miz içerisinde bulunan sunucularımızı listeleyeceğiz. Benim Domain yapımda 2 Adet sunucumuz bulundu. 0 numaralı sunucumuz PDC ismi ile ortamımızda Primary Domain Controller olarak görev yapacak. 1 numaralı sunucumuz ADC ismi ile ortamımızdan kaldıracağımız Domain Controller olarak görev yapan sunucu.
Ortamımızdan kaldıracağımız ADC isimli Domain Controller sunucumuzu seçmek için select server 1 komutunu kullanıyoruz.
Şimdiki komut setimiz ise list Naming Contexts komutunu çalıştırıyoruz.
Sıradaki komutumuz select Naming Context 1 bu komut ile DC=techknowlojist,DC=local Naming Context‘imizi seçiyoruz
Ortamımızdan kaldırmak istediğimiz ADC isimli Domain Controller sunucumuzu görebilmekteyiz.
Şimdiye kadar yapılan işlemler ile ortamımızdan kaldırmak istediğimiz Domain Controller sunucumuzu seçmek için yapılan işlemlerdi. Bu işlemlerden sonra Q ile bulunduğumuz komut satırından çıkıyoruz ve metadata cleanup bölümüne geçiyoruz.
Şimdi ise ortamdan sunucuyu kaldırmak için gerekli komutu çalıştıracağız. remove selected server komutu ile seçmiş olduğumuz sunucumuzu silme işlemini başlatıyoruz. Komutu çalıştırdıktan sonra silme işlemi için onay mesajı çıkacak karşımıza Yes diyerek işleme devam edeceğiz.
Komut başarılı şekilde tamamlandı Domain Controller sunucumuz silinmiş bulunmakta.
Şimdi Active Directory User and Computers konsolundan Domain Controllers bölümünden eski sunucumuzun kalktığını görebiliriz. DNS üzerinden ve Active Directory Sites and Services altından ortamdan kaldırdığımız DC sunucu ile ilgili artık kayıtları temizlemeyi unutmayın.
Windows 2022 Active Directory Metadata Cleanup işlemini anlatmaya çalıştım sizlere. Umarım faydalı olur. Sorunsuz ve sağlıklı günler dilerim.