Veeam Backup Job Tanımı Oluşturma
Evet daha önceki bölümlerde Veeam kurulumu ve konfigürasyonunu tamamladık artık sıra backup almaya geldi bu makalede sizlere veeam ile birkaç adımda sistemimizin backup’larının alınmasını anlatacağım.
Öncelikle Veeam konsolumuzu açıyoruz ardından Backup&Replication sekmesine geliyoruz. Buradan Backup Job’a tıklıyoruz.

Resim-1
Oluşturacağımız Job’a isim ve açıklamaları giriyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Resim-2
Şimdiki ekranda backup alınacak sanal sunucuları Add diyerek seçiyoruz bir veya birden fazla sanal sunucu aynı job içinde seçilebilir.

Resim-3
Sanal sunucu/lar eklendikten sonra isteğe göre öncelik sıraları ile oynayabiliriz ve sonrasında Next ile ilerleyebiliyoruz.

Resim-4
Var ise backup proxy’mizi seçiyoruz ve backup alınacak olan disk alanını seçiyoruz sonrasında alınacak olan backup’un disk üzerinde ne kadar saklanacağını belirliyoruz. Advanced butonuna basıp diğer ayarlara geçiyoruz.

Resim-5
Advanced bölümünde job ile ilgili detay ayarların yapılacağı bölüme geliyoruz ilk menüde backup’un nasıl alınacağı yani Full, Full+ İncremental gibi seçeneklerini yapıyoruz. Ben demo ortamımda ilk backup Full daha sonra Incremental olacak şekilde ayarlıyorum.

Resim-6
Storage tabında ise alınacak backup’ta Dedup ve Sıkıştırma ile ilgili ayarların yapıldığı menü vardır. Burada herşey olması gerektiği gibi geliyor bir şey değiştirmeden devam ediyorum.

Resim-7
Job ile ilgili bilgilendirme mesajlarının yapıldığı ekrandayız burada kendimize göre ayarlarımızı yapıp diğer menüye geçiyoruz.

Resim-8
Vsphere tabında Herhangi bir ayar değiştirmeden devam ediyorum.

Resim-9
Advanced kısmında job ile ilgili backup’ları check edilmesi, vm’ler üzerindeki SWAP dosyaların alınmaması gibi ince küçük ayarların yapıldığı ekrandayız default olarak bırakıyor ve devam ediyoruz.

Resim-10
Storage Integration kısmında yine default olarak bırakıp ayarlarımızı bitiriyoruz.

Resim-11
Guest Processing kısmında her iki kutucuğu da işaretliyoruz ve bizden bu işlemler için yetkili Account bilgisi isteyecektir buraya bilgileri giriyoruz. Bu iki seçenekten biri backupları aldıktan sonra Exchange, SQL gibi joblarda logların Flush edilmesi işleminin gerçekleştirilmesini diğer kutucukta ise alınan backupların indexlenmesi için işaretlenmektedir.

Resim-12
Backup için schedule ayarlarının yapılacağı ekrandayız bu backup’un ne zamanlar çalışacağınız ayarlıyoruz ve Create ile jobumuzu oluşturuyoruz.

Resim-13
Yapılan ayarları ile ilgili kısa bilgilendirme ekranını görüyoruz her şey doğru ise Finish ile işlemi bitiriyoruz.

Resim-14