vCenter Server 8 Kurulumu adımlarını anlatıyor olacağım sizlere. Daha önce olduğu gibi bu sürümde artık Windows Server üzerine kurulamıyor.
vCenter Server 8 sürümünü ESXi 7 ve üzeri sürümlere kurabiliriz zira 6.5 ve 6.7 artık Support edilmemekte. vCenter Server 8 kurulumunu yapabilmek için Windows gibi bir işletim sisteminden deployment’ı başlatmanız gerekmektedir. Kuracağımız vCenter için gerekli A kayıtlarını mutlaka DNS sunucumuza girmemiz gerekmektedir.
Vcenter Appliance ISO dosyasını deploy edeceğimiz sunucuya mount ediyoruz.

Kurulum için D:\vcsa-ui-installer\win32 path’ini açıyoruz. Installer.exe uygulamasını seçip sağ click ile Run As Administrator seçeneği ile çalıştırıyoruz.

Karşımıza 4 farklı seçenek çıkıyor. Biz burada yeni bir kurulum yapacağımız için Install seçeneği ile devam ediyoruz.

vCenter Server 8 Kurulumu iki aşamadan oluşmakta. İlk aşamada vCenter Server deploy ediliyor ve daha sonra ikinci aşamada ise SSO konfigürasyonunu ayarlıyoruz. Next ile devam ediyoruz.

Lisans anlaşmasını kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Bu bölümde ise Vcenter Server’in hangi ESXi veya Vcenter Server’a kurulacak ise onun bilgilerini girmemiz gerekmekte. Port bilgisini değiştirmiyoruz. Bağlanacağımız ESXi veya vCenter sunucuya ait User name ve Password bilgilerini giriyoruz. Next ile devam ediyoruz.

Karşımıza sertifika uyarısı çıkacak. Sertifikayı kabul etmek için Yes butonuna basarak devam ediyoruz.

vCenter Server İçin Inventory’de gözükecek ismini ve root password beliliyoruz ve daha sonra Next ile devam ediyoruz.

vCenter içinde bulunacak Fiziksel Host ve Sanal Sunucu sayısına göre Deployment Size belirliyoruz. Next ile devam ediyoruz.

vCenter Server’ın tutulacağı datastore’u seçiyoruz. vCenter Server VM’in thin disk olarak oluşmasını isterseniz “Enable Thin Disk Mode” seçeneğini seçiyoruz ve sonra Next ile devam ediyoruz.

Gelen ekranda ise Vcenter sunucumuzun önemli ayarlarının yapımıza göre ayarlayacağız yerdir. IP ayarları, Host Name ayarları, Subnet ayarları, Gateway ayarları ve bağlantı port ayarlarını kendi yapımıza göre ayarlıyoruz. Tüm ayarları yaptıktan sonra Next ile devam ediyoruz.

Yaptığımız ayarlar ile ilgili kısa özet’i görüyoruz. Her şey tamam ise Finish butonu ile deployment’i başlatıyoruz.

Deployment Sunucu ve Network performansına göre farklılık gösterebilir.

Evet Ilk aşama sorunsuz bir şekilde tamamlandı. Continue ile ikinci aşama kurulumuna başlıyoruz.

İkinci Aşama
İkinci aşama için Next ile ilerliyoruz.

SSH ve Time Sync için ayarları açıp kapalı tutabileceğimiz seçenek ekranı gelmekte. Kendi yapınıza göre seçenekleri seçip Next ile ilerliyoruz.

vCenter Server’ı kurarken olmazsa olmaz bir Single Sign on domain’i oluşturmamız gerekmekte veya var olan SSO domain’ne dahil etmemiz gerekli.
Create a new Singile Sign-On domain seçeneğini seçiyorum ve Next ile devam ediyorum.

VMware’in müşteri iyileştirme programına katılmak isterseniz checkbox’ı işaretleyebilirsiniz daha sonra Next ile devam ediyorum.

Yaptığımız ayarların özetini görüyoruz ardından her şey tamam ise Finish devam ediyoruz.

Kurulum başladı.

Kurulum tamamlandı.

Artık vCenter Server’ımıza bağlanabiliriz. Bağlantı için vCenter Server’a başta belirtmiş olduğumuz FQDN veya IP adresi ile bağlanabilirsiniz.

Kurulum aşamasında belirtmiş olduğumuz SSO account’u ile login oluyoruz.

Kurulumun sonuna geldik. Artık ESXi hostlarını vCenter’e ekleyebilir ve Datastore’ları ekleyip kullanmaya başlayabiliriz.

Faydası olması dileklerim ile.