SQL Server sa Şifre resetleme işlemini anlatmaya çalışacağım. Çok sık kullanmadığımız bir şifre olduğu için ya da Mix Mode Kurulu bir ortamda genelde Windows Authentication kullandığımız için sa şifresini unutabiliriz. Böyle bir durumda neler yapılacağını anlatacağım sizlere.
Windows Authentication
İlk kurulumda Windows Authentication seçeneğini aktif ettiyseniz bu aşamada işimiz çok kolay olacak. Öncelik ile SQL Management Studio’yu açıp SQL sunucuya login oluyoruz.
SQL Sunucuya login olduktan sonra Security > Logins kısmına geliyoruz. Burada sa User’a sağ klik yapıp Properties kısmını açıyoruz. Karşımıza gelen ekranda ise General tabında sağ taraftaki Password kısmını istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Evet, bu şekilde sorunsuz bir şekilde sa şifresini değiştirmiş olduk bu yöntem kolay yöntemdi. Bu şifre resetleme sonrası bu sa şifresini kullanan uygulamalar var ise buradan da mutlaka değiştirmeyi unutmayın.
Tek Kullanıcı Modu
Bu yöntem ile kurulum aşamasında Windows Authentication’ı aktif etmediyseniz eğer kullanılacak yöntemdir. Öncelikle komut satırını yönetici olarak açıyoruz.
Daha sonra komut satırında SQL Server servisini stop ediyoruz.
Alttaki komutu çalıştırarak MSSQLSERVER adlı servisi durduruyoruz.
“net stop MSSQLSERVER”
Şimdi diğer komutumuza geldi. Bu komutta sorusuz çalışırsa şimdilik iyi gidiyoruz demektir.
“net start MSSQLSERVER -m”SQLCMD””
Komut satırına şimdi ise “sqlcmd” azıp Enter tuşuna basıyoruz. Sqlcmd aracına geçiş yapmış olacağız.
sqlcmd içindeyken aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz. Burada “name” ve “Password” kısımlarını siz kendinize göre dolduruyorsunuz.
CREATE LOGIN [vedat] WITH PASSWORD=N’Vedat@123′
GO
Bir sonraki komutumuz ise aşağıdaki gibi buradaki name kısmına bir önceki komutta yazdığınız user ismini yazıyorsunuz daha sonra SYSADMIN olarak yetkilendirmiş olacağız.
ALTER SERVER ROLE [sysadmin] ADD MEMBER [vedat]
GO
Yeni kullanıcı oluşturma işlemi bu kadar exit komutunu çalıştırarak sqlcmd aracından çıkabiliriz.
Yapılan işlemlerin geçerli olabilmesi için SQL Server’i yeniden başlatmamız gerekmektedir. Bu için ise komutumuz aşağıdaki gibidir.
“net stop MSSQLSERVER && net start MSSQLSERVER”
Şimdi ise SQL Management Studio’yu açıp yeni oluşturduğumuz user ile giriş yapıyoruz. Daha sonra sa şifresini istediğiniz gibi resetleyebilirsiniz.
Komut Satırı
Son olarak ise Komut satırı üzerinden sıfırlamayı anlatacağım. Bu işlem için yönetici olarak komut satırını çalıştırıyoruz. Aşağıdaki komutu çalıştırıyoruz.
“OSQL -S server –E”
Aşağıdaki komut ile sa şifresini artık sıfırlayabiliriz. “password” yazan yere siz kendinize göre yazacaksınız.
EXEC sp_password NULL, ‘password’, ’sa’
GO
SQL Server sa Şifre Resetleme makalemizin sonuna geldik. Umarım faydalı olur. Herkese sorunsuz sağlıklı günler.