SQL Server 2016 Cluster Kurulum Bölüm2
SQL Server 2016 Cluster Kurulum Bölüm2 de sizlere SQL Server kurulumu anlatmaya çalışacağım.
SQL Server Kurulumu için Planlama
SQL Server’ı kurmadan önce iyi bir planlama yapmalıyız. SQL ne amaç ile kullanılacak Ne kadar kaynak kullanacak ileriki büyüme hedefi ne olacak gibi bilgileri iyi kurgulamak lazım. Eğer iyi bir yapılandırma yapmazsak ileriye dönük bizi zora sokabilecek hale gelecektir. Planlama kısmını birkaç bölümde ele alacağız.
Donanım Seçimi
Günümüzde artık pek fazla fiziksel sunucu olmadığı için sanal sunucular üzerinde çalışmalarımızı yapacağız. SQL Server için Uyumluluk ve istekler için gerekli olanlara buradan ulaşabilirsiniz.
NTFS Allocation Boyutları
SQL Server anlık olarak 64K veriyi okur ve yazar. SQL serverde kullanacağımız data ve log disklerini bu şekilde formatlayarak SQL Sunucumuzun performansını artırabiliriz.

RAID Yapısı
SQL Sunucu için önerilen RAID yapısı Performans ve güvenlik için RAID 10 (1+0)’dır. Ancak maliyet’ten dolayı RAID 5 yapısı tercih edilebilir. Unutmamak gerekir ki yazma konusunda RAID 10’a göre daha yavaş olacaktır. Planlama çok çok önemli.
Disk Kullanımı
Kullanacağım senaryoda ben aşağıdaki gibi bir disk yapısı kullanıyor olacağım. Disk boyutları kurgulanan sisteme göre değişiklik gözetmektedir. Ben sisteminde OS, SQLData, SQL Log ve TempDB için ayrı Lun yapısı kullandım. Dilerseniz SQL kurulum için ve Backup içinde ekstra Lun yapısıda kurulabilir.

SQL Server Kurulumu
Bütün her şeyimiz hazır artık SQL CD’si ile kuruluma başlayabiliriz. CD içinden Setup.exe çalıştırıyoruz. Karşımıza gelen kurulum ekranı üzerinden Installation sekmesine tıklıyoruz.

Karşımıza gelen ekranda Stand-alone seçeneği ile ilerliyoruz. Eski tip Cluster yapı kurmayacağımız için bu şekilde ilerleyeceğiz.

Lisans var ise lisaslı bir şekilde yoksa Eval sürümü ile ilerliyoruz.

Olmaz ise olmazımız lisans anlaşmasını okuyup kabul ediyoruz.

Kurulum öncesi var ise update kontrollerini yapacağımız ekran işaretlemekte fayda var.

Kurulum öncesi kontolleri yapıldı. Windows Firewall ile ilgili bir warning görüyoruz. Çok önemli bir uyarı değil. Ben güvenli gereli local firewall herzaman açık bırakırım gerekli ise ilgili portlar için kural yazarım. Kurulum öncesi SQL için gerekli olan porta firewall’da zaten izin vermiştik. Next ile devam ediyoruz.

Features ekranında ise ben sadece Database Engine Services seçeneği ile ilerliyorum siz yapınıza uygun rolleri seçerek ilerleyebilirsiniz. Bu arada artık Management tool bu ekranda seçilemiyor kurulum sonrası ayrıca kurulması gerekmektedir.

Instance ekranında ise ben demo ortamımda yine Default Instance ile devam ediyorum.

Karşımıza gelen ekranda SQL servisleri için ön hazırlık aşamasında açtığımız account bilgilerini giriyoruz. SQL Sunucumuza birden fazla Sql Server Instance kurulacak ise, mutlaka farklı Instance Name’ler kullanmak zorundayız.

Bu ekranda ise ben demo ortamımda Authentication Mode olarak Windows Authentication Mode’u seçiyorum. Eğer yazılımcınız illa Mixed Mod ister ise buradan Mix mod’u seçip sa account için karmaşık ve güçlü bir şifre belirlemenizi tavsiye ederim. Specify SQL Server Administrators kısmında Add Current User tuşuna basarak SQL Server için oluşturduğumuz user’i seçebiliriz yada yapınızda birden fazla yönetici olacak ise ayrı ayrı eklemek yerine bir Security group oluşturarak bunu ekleyip devam edebiliriz.

Bir diğer menü ise Data Directories tabı olacak. Bu ekranda ise ön hazırlık esnasında eklemiş olduğumuz diskleri burada seçeceğiz.

TempDb ayarları Sql Server 2016 kurulumu ile yeni gelen bir sekmedir, SQL server 2014 ve öncesi sürümlerde bu özellik yoktu. Yapımızda kaç tane tempdb data file olacağı, bu fileların boyutları, autogrowth ve dizin bilgilerini artık bu ekran üzerinden ayarlayabileceğiz. Şimdi sırası ile seçenekleri inceleyelim.
Number of files Sql Server’ın tempdb’ye eş zamanlı kullanabilmesi için, Cpu çekirdek sayısına göre tempdb data fileları yapılandırılmalıdır. Önerilen 2,4 veya 8 olması ideal değerlerdir, SQL Server CPU çekirdek sayısının yarısına göre ayarlanabilir. Varsayılan olarak bu ekranda 4 adet olarak gelmektedir.
Initial size mb Tempdb data filelarının her birinin boyutunun belirlendiği alandır. Varsayılan olarak 8 gelmektedir. Bu ekranda en fazla 1024 mb değeri verilebilmektedir.
Autogrowth Tempdb data filelarının otomatik büyüme ayarıdır, varsayılan olaran 64 mb olarak gelmektedir. 4 adet tempdb ayarlandığında, 64 * 4 = 256 mb olarak otomatik büyüyecektir. SQL Server’de kullanılan Disk I/O değerlerine göre düşürüp artırmanızda fayda var.
Data directory Tempdb data dosyalarının nerede tutulacağını seçtiğimiz alan.
Templog içinde initial size ve autogrowth değerleri varsayılan olarak aynı gelmektedir. Log directory kısmından tempdb log dosyasının hangi disk’te duracağını ayarlıyoruz.

Ve karşımıza yaptığımız ayarlar ile ilgili bilgilendirme ekranını kontrol ediyoruz herşey OK ise Install ile kuruluma başlıyoruz.

Kurulum sorunsuz tamamlanmıştır.

Kurulum sonrası SQL Server’lerimizi reboot ediyoruz. SQL Server 2016’da öncede belirttiğim gibi Management Tools gelmemekte. Management Tool’u internetten indirerek kuracağız bunun içinde. Intallation kısmında Install SQL Server Management Tools kısmına tıklayarak ilerliyoruz.

Internet sitesinden gerekli dosyayı indiriyoruz.

İndirdiğimiz dosyayı çalıştırıyoruz ve Install tıklıyoruz. Kurulum için herhangi bir şey yapmıyoruz otomatik olarak kurulum yapılmaktadır.

Bu aşamadan sonra SQL Sunucularımızın varsa service Pack ve Cumulative Update’leri kontrol edip kurmamız gerekmektedir. Gerekli güncelleme paketlerini Microsoft’un sitesinden indirebilirsiniz. Bir sonraki makalede SQL Server üzerinde bazı önemli ayarları anlatacağım.