Microsoft SQL Server 2017 kurulumunu anlatacağım sizlere bu makalemde. Microsoft bu version ile en köklü değişikliği Linux platform üzerine de kurlum yapılmasına olanak vermesi ile yapmış bulunmakta.
Ben yapacağım kurulumda SQL server ile işletim sistemini ayrı disk yapılarında kuracağım. Bu size performans anlamında yarar sağlayacaktır. Ortamınız el veriyor ise SQL DB, Log, Temp DB, ve Backup dosyaları için ayrı disk birimleri kullanmamız da yararlı olacaktır. Ben bu kurulumda ayrı disk bölümleri kullanacağım. SQL için ayırdığım diskleri ise 64K size’lar olarak formatlıyorum.
Herşey hazır ise Microsoft SQL Server 2017 Kurulumu için Mount etmiş olduğumuz kurulum medyası içinden Setup dosyasını Run as administrator ile çalıştırıyoruz.
Karşımıza gelen uyarıyı Yes ile geçiyoruz.
Karşımıza gelen ekranda Installation sekmesine geçiyoruz ve New SQL Server standalone installation seçeneğine tıklıyoruz.
Karşımıza gelen ekranda lisans anahtarını giriyoruz eğer lisans dosyamız yok ise Evaluation seçeneğini seçip kuruluma devam ediyoruz.
SQL Server Lisans anlaşmasını kabul ediyoruz ve Next ile ilerliyoruz.
Karşımız gelen ekranda kurulum öncesi var ise gerekli güncellemeleri denetlemek istiyor isek “Use Microsoft Update to check for updates (recommended)” seçeneğini işaretliyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Kurulum öncesi kontroller yapılıyor. Herşey eksiksiz tamam ise bu ekranda sadece Windows Firewall uyarı verecektir. Bu uyarı korkulacak bir husus değil sadece uyarı olarak karşımıza çıkacaktır. Next ile ilerliyoruz.
Şimdiki ekranda ise SQL sunucumuz üzerinde çalışacak bileşenleri seçiyoruz. Performans anlamında gereksiz bileşenleri seçmemenizde yarar olacaktır. Next ile ilerliyoruz.
Şimdiki ekranda ise kurduğumuz SQL server için instance name belirliyoruz ve Next ile ilerliyoruz.
Şimdiki ekranda ise Servis Account ayarlarını yapabileceğimiz ekran gelmekte. Ben bu kurulumda default olarak ilerliyorum.
Collation tabında ise yapımıza uygun dil ve karakter seti ayarlarını yapıyoruz. Genel itibari ile SQL_Latin1_General_CP1_CI_AS tercih edilir ben herhangi bir değişiklik yapmadan Next ile ilerliyorum.
Bir sonraki ekranda kimlik doğrulama tipini belirliyoruz. Ben bu kurulumda Mixed Mode seçimi ile ilerliyorum. SQL sa için şifre belirledikten sonra Add Current User butonuna basarak mevcut Windows kullanıcımızı da ekleyerek bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
Şimdi Data Directories sekmesine tıklıyoruz. Bu sekmede SQL Log, SQL DB, Backup ve bileşenlerin kurulacağı path’leri belirliyoruz.
TempDB tabında ise DB için gerekli path’i seçiyoruz. SQL Server 2017 ile birlikte yapımıza göre gerekli sayıda ve gerekli boyutta TempDB oluşturma imkanı vermektedir. Ayarlarımızı yapıp Next ile ilerliyoruz.
Karşımıza gelen ekranda yaptığımız işlemlerin özeti gelmekte. Herhangi bir eksiklik yada hata yok ise Install butonuna basıyoruz ve kurulumu başlatıyoruz.
Kurulumumuz başladı.
Kurulum herhangi bir sorun olmadan tamamlandı. Close butonuna basarak işlemi bitiriyoruz.
SQL Server 2016 ile birlikte SQL kurulumu medyası içinde Management Studio gelmemekte. Bu işlem için buradan ilgili dosyayı indiriyoruz.
Kurulum dosyasını Run ad administrator olarak çalıştırıyoruz.
Karşımıza gelen uyarı ekranını Yes ile geçiyoruz.
Install butonuna basarak Management Studio kurulumunu başlatıyoruz.
Kurulum başladı.
SQL Server Management Studio kurulumunu da sorunsuz bir şekilde tamamladık. Close ile pencereyi kapatıyoruz.
Bu işlemlerden sonra yapımız için gerekli DB’leri oluşturup kullanmaya başlıyoruz.
Microsoft SQL Server 2017 Kurulumu anlatmaya çalıştım sizlere umarım faydalı olur başka bir yazıda görüşmek üzere.