Microsoft Exchange Server 2010 SP3 Kurulum
Microsoft Exchange Server 2010 SP3 Kurulum öncesinde Domain yapımızı ve forest yapımızı Exchange server kurmaya hazır hale getiriyoruz. Server üzerine öncelikle IIS features’leri kuruyoruz daha sonrasında aşağıdaki komutları sırası ile çalıştırıyoruz.
ServerManagerCmd -i RSAT-ADDS
.\Setup.com /PrepareLegacyExchangePermissions
.\Setup.com /PrepareSchema
.\Setup.com /PrepareAD
.\Setup.com /PrepareDomain /OrganizationName:vedatgucuk
.\Setup.com /PrepareAllDomain
Yukarıdaki aşamaları tamamladıktan sonra Kurulum medyamızı açıp setup.exe ile kuruluma başlıyoruz.
Resim-1
Exchange Server 2010 setup.exe’yi çalıştırdığımızda karşımıza bir karşılama ekranı gelmektedir. Buradan eksik bir eklentimiz yok ise başarılı bir şekilde Install Microsoft Exchange seçeneğini seçip kuruluma başlayabiliriz.
Resim-2
Bilgilendirme kısmımız. Exchange Server 2010 ile ilgili kısa bilgilendirme mesajları mevcut. Next ile devam ediyoruz.
Resim-3
Olmazsa Olmaz Lisans anlaşmasını kabul edip ilerliyoruz.
Resim-4
Bir sonraki ekranımızda Microsoft hatalarının otomatik olarak Microsoft a iletilmesi ile ilgili ekran karşımıza gelmektedir. Evet veya Hayır diyerek devam edebiliriz.
Resim-5
Bir sonraki aşamada nasıl bir kurulum yapacağımızı belirliyoruz. İki seçenek vardır;
– Typical Exchange Server Installation
– Custom Exchange Server Installation
Aralarındaki fark ise ; Typical seçersek bütün görevler tek bir sunucu üzerine kurulacak ve servis çalışır duruma gelecektir. Eğer Custom seçersek biz kurulumumuzu özelleştirebiliriz. Bütün rolleri tek bir sunucu üzerine kurmuyorsak bu seçenek ile devam edebiliriz. Şuanki kurulum tek bir sunucu üzerine olacağı için Typical ile devam ediyoruz.
Alta ise SP1 ile birlikte gelen ve halen devam eden “Automatically install Windows Server roles and features required for Exchange” kutucuğunu işaretler isek kurulum esnasında gerekli olan eklentileri otomatik olarak kuracaktır.
Resim-6
Kurulumunu yaptığımız ortam için Organizasyon ismini belirtiyoruz.
Resim-7
Ortamımızda Outlook 2003 istemcisi yok ve Public folder yapısı kullanmayacak isek no ile devam edebiliriz. Eğer Outlook 2003 ve Public Folder kullanımı oalcak ise Yes ile devam edeceğiz.
Resim-8
Client Access server rolü için gerekli olan domain adımızı giriyoruz.
Resim-9
Bu aşamada ise Customer Experience programı ile ilgili seçenekler vardır. Olumlu yada olumsuz seçenekler ile ilerleyebiliyoruz. Ben katılmadan kuruluma devam ediyorum. Kurulum sonrasında değiştirilebilir bir seçenektir.
Resim-10
Kurulum için gerekli testlere geldi herhangi bir hata yok ise artık kurulma geçmeye hazırız demektir. Hata yada uyarı var ise bu yönergelere göre eksiklikleri tamamlayıp tekrar devam edebiliriz.
Resim-11
Kurulum başarılı bir şekilde tamamlandı. Server reboot edip artık Exchange server’in çalışması için gerekli ayarlara başlayabiliriz.
Resim-12
Herkese sorunsuz günler dilerim.